антивірус

Замість витрати грошей на дорогі і часто малокорисні антивірусні пакети (які як і раніше люблять гальмувати систему) варто просто приділити півгодини часу на налаштування вже готових механізмів безпеки всередині Windows, macOS або смартфона.

Кілька років тому першою програмою на «чистий» комп’ютер неодмінно встановлювався антивірус, а іноді і декілька. Інтернет був схожий на мінне поле, де один випадковий клік миші міг заразити всю домашню мережу. Тепер концепція персонального захисту різко змінилася в кращу сторону. Операційні системи стали піклуватися про безпеку користувачів, браузери пропонують превентивний захист і безліч розширень безпеки, магазини мобільних додатків тепер строго модерують контент, не пропускаючи підозрілий продукт на ринок.

Установка оновлень ОС

Для збереження безпеки свого ноутбука в 2017 році потрібно до смішного мало – просто підтримувати систему в актуальному стані. Сьогодні розробники дуже серйозно ставляться до питань безпеки. Оновлення для Windows, macOS і Linux оперативно закривають дірки в безпеці, якщо ті були виявлені в попередніх версіях. Від користувача потрібно тільки «не чинити опір», як би смішно це не звучало. Автоматичні оновлення системи істотно знижують ризик «підхопити болячку», крім цього, вони містять ідентифікатори нових вірусів і оновлюють антифішинговий механізми, вже вбудовані в ОС.

«Ви точно впевнені, що хочете це зробити?»

Постійні питання ОС перед установкою нової програми – не спосіб змусити користувача нервувати даремно, а дієвий метод боротьби з шкідливим ПЗ. Якщо ви завантажили підозрілий архів з драйверами, а ноутбук просить вас підтвердити установку китайської програми з невимовною назвою – ви ж не будете цього робити, правда? Звичайно, в більшості випадків так не відбувається, але дві секунди на клік «я точно хочу це встановити» – невисока ціна за підстрахування.

Firewall і антифішинговий механізми

Firewall як і раніше залишається одним з найбільш дієвих способів блокувати сторонні підключення до комп’ютера або передачу в інтернет персональних даних. Це своєрідний «останній рубіж», який повинен пройти трафік і з одного, і з іншого боку. У нього вже закладені списки підозрілих джерел або пакетів, які змусять Firewall бити тривогу і попереджати користувача про несанкціонований доступ до системи.

Оновлення та доповнення браузера

Всі популярні браузери за замовчуванням завантажують і встановлюють оновлення безпеки, не вимагаючи підтвердження користувача. Як і з Фаєрвол, досить дозволити браузеру оновлюватися автоматично. Якщо ви часто використовуєте відкриті Wi-Fi мережі в публічних місцях – варто задуматися про установку доповнень, які пропускають трафік через VPN, і для заспокоєння параної можна також заборонити виконання будь-яких скриптів ( NoScript ) і встановити в настройках браузера чекбокс «я не хочу, щоб мене відстежували».

Паролі та персональні дані

Не варто тримати дані про кредитні картки і паролі від своїх акаунтів в файлі «паролі.txt» на робочому столі. Для збереження конфіденційних даних існують спеціальні програми-шифратори і розширення для браузерів на зразок LastPass або 1Password .

Безпека смартфона

Поради з безпеки смартфонів обмежуються лише двома пунктами: підтриманням актуальної версії ОС (включіть автоматичні оновлення системи, якщо вони чогось вимкнені) і установкою додатків тільки з офіційного магазину (AppStore \ Google Play). Крім цього, не варто кликати в браузері на пропозиції «прискорити систему» або «звільнити місце».

Антивірусні пакети і раніше корисні для глибокого сканування системи, або якщо за комп’ютером працюють люди, схильні клікати на підозрілі банера в інтернеті (як правило, це діти або люди похилого віку). Але для збереження безпеки сьогодні досить просто не вимикати вбудовані в ОС антивірусні механізми, не зберігати паролі в незашифрованому вигляді і про всяк випадок не обмінюватися конфіденційною інформацією через відкритий Wi-Fi в кафе (або використовувати для цього VPN). Встановлення програм з офіційних сайтів і магазинів знижує до нуля ризик зараження вірусним ПО, а оновлення ОС і Firewall дають захист від нових механізмів атак.